Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού για τη νέα σχολική χρονιά 2016-2017

Αγαπητά μου παιδιά,

Χτύπησε σήμερα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς καλώντας σας στις αίθουσες διδασκαλίας οι οποίες για φέτος θα γίνουν και πάλι το δεύτερο σπίτι σας. Παραδοσιακά το σχολικό κουδούνι χτυπά για να αναγγείλει την έναρξη και την λήξη των μαθημάτων. Το κουδούνι σημαίνει την αφύπνιση του ανθρώπου και την ένωση του με την γνώση. Πολλά είναι αυτά που κάνουμε πλέον χωρίς να γνωρίζουμε την συμβολική τους σημασία που αποτελεί ανεκτίμητη αξία αφού γαλούχησε γενεές ανθρώπων και διαμόρφωσε μεταξύ άλλων το Έθνος και την παράδοσή μας.

Η λέξη παράδοση παράγεται από το ρήμα «παραδίδωμι» που σημαίνει εμπιστεύομαι κάτι στα χέρια κάποιου άλλου. Έτσι μας την εμπιστεύθηκαν οι πρόγονοί μας και αντάξια οφείλουμε να την εμπιστευτούμε κι εμείς στους επόμενους. Πρέπει όμως να έχουμε διατηρήσει και γνωρίσει την παράδοσή μας για να έχουμε να παραδώσουμε. Αυτό το χρέος βαραίνει τόσο εμάς τους μεγαλύτερους όσο και εσάς τα παιδιά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει πολιτισμός χωρίς παράδοση. Ο λαός που έχει αποσυνδεθεί από την παράδοσή του είναι σαν τον άνθρωπο που πάσχει από αμνησία. Θέλουμε να είμαστε ένα λαός αμνήμων; Φυσικά και όχι.

Το σχολικό περιβάλλον λοιπόν είναι το καλύτερο περιβάλλον για την διδασκαλία των παραδόσεων, πολιτιστικών και θρησκευτικών, των ηθών και των αξιών του τόπου μας. Σας παρακαλώ να αγκαλιάζετε με αγάπη και σεβασμό οτιδήποτε προάγει τον πολιτισμό αυτό και να αντι-στέκεστε σθεναρά σε ό,τι προσπαθεί να τον παραγκωνίσει ή να τον υποβιβάσει. Να προσεύχεστε καθημερινά να δίνει ο Θεός «τόν άρτον ημών τόν επιούσιον» δηλαδή την τροφή που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε αλλά και την πνευματική τροφή της ψυχής. Αρκεί να το ζητήσουμε με την προσευχή και θα λάβουμε, όπως αναφέρει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο. Αλλά προσοχή! Πρέπει να ζητήσουμε!

Αγαπητά μου παιδιά, να έχετε μια καλή σχολική χρονιά, πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες. Να σέβεστε τους συμμαθητές σας όπως σέβεται κανείς τον αδελφό του και να ακούτε προσεκτικά όσα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σας έχουν να σας πουν. Εσείς είστε το μέλλον και η ελπίδα αυτού του τόπου.

Καλή σχολική χρονιά.

Μετ’ ευχών

Ο Κυδωνίας και Αποκορώνου

Δαμασκηνός

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.