Η Εορταστική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό μας Κέντρο – Έτος 2017

Την 27η του μηνός Οκτωβρίου 2017 ημέρα Παρασκευή, οι νέοι της Μητροπόλεως μας διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στην διπλή εορτή του Έπους του 40 και της Αγίας Σκέπης.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην ηρωική μάχη που δόθηκε στο ύψωμα 731 με εκτενείς ιστορικές αναφορές, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και βίντεο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το απολυτίκιο της Άγιας Σκέπης το όποιο απέδωσε η χορωδία των ενηλίκων ενώ στην συνεχεία πραγματοποιήθηκε θεολογική αναφορά στην Θεομητορική εορτή από τον Θεολόγο κ. Κωνσταντίνο Γκούντελο (Δείτε εδώ το σχετικό κείμενο).

 

 

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε η παιδική χορωδία η οποία απέδωσε όμορφα πατριωτικά τραγούδια στο πνεύμα της ημέρας υπό την καθοδήγηση της χοράρχου κας Βασιλικής Αθανασιάδου.

Η εορτή συνεχίστηκε με την προβολή ενός περιληπτικού βίντεο αναφερόμενο στην μάχη στο ύψωμα 731 το όποιο εισήγαγε στα όσα επρόκειτο να παρουσιασθούν και το οποίο μας παραχωρήθηκε από τον Αντισυνταγματάρχη κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε  ο κος Παναγιώτης Σπανουδάκης ο οποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στα γεγονότα του πολέμου μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών του 40 και ειδικότερα στο ύψωμα 731 (δείτε εδώ το κείμενο). Παράλληλα, ενδιάμεσα του κειμένου υπήρξαν διαλείμματα με προβολή βίντεο αποσπασμάτων από την εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου» αφιερωμένη στο ύψωμα 731 μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ και τραγούδια από την Χορωδία των ενηλίκων υπό την διεύθυνση της χοράρχου κας Έλλης Παπαλιονάκη-Παγωνίδου.

Τον λόγο αμέσως μετά έλαβε ο π. Ιωάννης ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές της εορτής και προσκάλεσε στο βήμα τον Σεβασμιώτατο να απευθύνει χαιρετισμό.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την εορτή, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και αναφερόμενος μεταξύ άλλων  ότι «…είναι ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε τους νέους να έρχονται αντίθετα στο ρεύμα της εποχής, και να δίδουν σε όλους εμάς τους μεγαλύτερους ένα σπουδαίο δίδαγμα να μάθουμε να έχουμε την Ελληνική σημαία μπροστά μας … Είναι ανάγκη όλοι μας για να μη χαθεί το Έθνος να πούμε ένα ΟΧΙ στην σημερινή κατάπτωση… »

Η Βραδιά αποχαιρετίστηκε με τον Εθνικό Ύμνο και την Φήμη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.

 

Δείτε εδώ το βίντεο της γιορτής

 

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές της βραδιάς. Ιδιαιτέρως:

Τον Θεολόγο Κων/ίνο Γκούντελο για την επιμέλεια-παρουσίαση θεολογικού κειμένου για την Αγία Σκέπη.

Τον Διευθυντή της υπηρεσίας Ιστορίας Στρατού Αντισυνταγματάρχη κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο, πατέρα 11 παιδιών, για την παραχώρηση προσωπικού του κειμένου ιστορικής αναφοράς στο ύψωμα 731 και του ολιγόλεπτου βίντεο που παρακολουθήσαμε στην αρχή.

Τον π. Δημήτριο για την διαμόρφωση του παραπάνω κειμένου, την κα Ιωάννα Δαλάκα για την φιλολογική επίβλεψη του κειμένου και τον Παναγιώτη Σπανουδάκη για την παρουσίαση και απαγγελία του.

Την διεύθυνση του Αρχείου της ΕΡΤ και τον Διευθυντή κ. Βασίλη Αλεξόπουλο για το οπτικοακουστικό υλικό που μας παραχώρησαν και προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του ιστορικού κειμένου.

Τον Αντώνη Τζατζανη για το μοντάζ του βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ και την τεχνική υποστήριξη καθώς και τον πατέρα Γεώργιο Τζατζάνη για τον τεχνικό εξοπλισμό.

Τις χορωδίες παιδιών κ ενηλίκων και τους χοράρχες κα Βασίλικη Αθανασιάδου-Πετράκη και Έλλη Παπαλιονάκη-Παγωνίδου για τα όμορφα και πατριωτικά τραγούδια.

Την κα Δήμητρα Μπουρδάκη και κα Ειρήνη Σωτηρίου, από την δραστηριότητα με τα παιδικά παραμύθια για τη διακόσμηση.

και

Την Στέλλα Περάκη και Ευστράτιο Χατζηδάκη για την επιμέλεια και προώθηση του Δελτίου Τύπου.

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.