Πασχάλιον μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού – Έτος 2020

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας,

Διαβαίνοντες την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστούγευόμαστε κατά τρόπο ξένο και παράδοξο τα παθήματα, τα κολαφίσματα, τους εμπτυσμούς, τας ύβρεις, τους γέλωτας, τα ραπίσματα, τον σπόγγο, τον όξο, τους ήλους, τηνλόγχην, τον σταυρό και τον θάνατο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με σαφή όμως προοπτική την Ανάστασήτου.

Δυστυχώς τα γεγονότα που ζούμε αυτές τις ημέρες μας περιορίζουν στα σπίτια μας και μας καλούν να περάσουμε αυτή την κατανυκτική περίοδο προσευχητικά στην κατ’οίκον Εκκλησία. Αυτός ο όρος και η αλήθεια της κατ’οίκον Εκκλησίας βρίσκει σήμερα την πλήρη εφαρμογή της λόγω των επιβαλλομένων μέτρων ασφαλείας κατά την πνιγηρή αυτή περίοδο της πανδημίας.

Με καρδιά συντετριμμένη και ταπεινωμένη απευθύνομαι σε σας, τα πνευματικά μου παιδιά, προσφέροντάς σας τα πιο πηγαία αισθήματα συμπαράστασης στον προσωπικό αγώνα που καταβάλλουμε όλοι για να επικρατήσει στον τόπο, την πατρίδα αλλά και ολόκληρη την οικουμένη η ζωή. Αυτή η ζωή που παίρνει αξία από τη ζωή και την Ανάσταση του Χριστού μας. Το παν για να γευτεί κανείς τη ζωή είναι να γίνει σύναιμος και σύσσωμος Χριστού. Το αίμα και το σώμα του Χριστού δεν υπόκειται στη φθορά ούτε προσφέρει θάνατο αλλά ζωή. Παρά ταύτα, όμως, παιδιά μου, το Χριστό Τον λαμβάνουμε και με άλλους τρόπους, όταν προσευχόμαστε και επικοινωνούμε μαζί Του, όταν βλέπουμε την εικόνα Του και θυμόμαστε ότι είναι ο νικητής του θανάτου και ο χορηγός της ζωής, όταν Τον αγγίζουμε με το βλέμμα μας και με την ύπαρξή μας, όταν κάνουμε το θέλημά ΤουΤο πρόσωπο του Χριστού το βλέπουμε και στο πρόσωπο του ελάχιστου αδελφού, του ασθενή ή του υποψήφιου ασθενούς, αν δεν προσέξουμε.Εκπέμπει ο Χριστός ζωή με όλους τους τρόπους αρκεί εμείς αυτούς τους τρόπους να αναζητήσουμε. Ο Χριστός είναι το φάρμακο, είναι το ιατρείο και το παυσίπονο.

Συμπάσχω με όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, με όλους τους ανθρώπους, όπου γης, τους έχω στην προσευχή μου και ικετεύω τον Θεό να χαρίζει σε όλους προσωπική υγεία καιστους κεκοιμημένους αδελφούς μας ανάπαυση. Ο Χριστός είναι το πιο υγιές πρόσωπο και το μεγαλύτερο αγαθό και δώρο Του στον άνθρωπο είναι η ζωή. Κατά τη συμμετοχή μου στη θεία λατρεία των ημερών υπόσχομαι να εναποθέσω επί του Αγίου Θυσιαστηρίου τις δυσκολίες σας, τους αγώνες σας, τα προβλήματά σας, τις στερήσεις σας, την καταπίεσή σας, την αγωνία σας, τους προβληματισμούς σας. Είμαι πεπεισμένος ότι πίσω από αυτή τη δοκιμασία έρχεται μια πολύ μεγάλη ευλογία για όλους κατά την προαίρεση και την υπακοή εκάστου στο θέλημα του Θεού.

Ως Επίσκοπός σας συνιστώ ψυχραιμία, ενότητα, εγρήγορση και προσευχή. Δεν χωρεί αυτή την περίοδο οποιαδήποτε μεμψιμοιρία ή κατάκριση. Γεμίστε αυτή την περίοδο με προσευχή τις πνευματικές σας αποσκευές, για να φτάσουμε αισίως όλοι στον προορισμό μας και να περάσει αυτή η απρόσμενη καταιγίδα, σε περίοδο άνοιξης. Όταν φτάσουμε, και πρώτα ο Θεός δεν θα λείπει κανένας, θα σας περιμένω μαζί με τους ιερείς και τα μοναχικά τάγματα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ώστε να σας προσφέρουμε το Σώμα και το αίμα του Χριστού, τον ασπασμό της Αναστάσιμης χαράς και θα τους προτρέψω να λειτουργούν κάθε μέρα για να αναπληρώσουν το κενότης δική σας συμμετοχής στο Μυστήριο της ζωής, τη Θεία Κοινωνία. Έως τότε κάνετε υπομονή, ανάψτε τα κεράκια σας και τα θυμιατά σας στα σπίτια σας να μυρίσει ο τόπος μας λιβάνι, συγχωρέστε τους πάντες και τα πάντα, βάλετε καλούς λογισμούς, ενστερνιστείτε το γεγονός ότι «τοῖς ἀγαπῶσιν τόν Θεό πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρώμ. 8, 28).

Κατασπάζομαι τα πρόσωπα και τα χέρια όλων αυτών που επιτρέπει ο Θεός με τις γνώσεις τους και με την επιστημονική τους κατάρτιση αλλά κυρίως με το φιλότιμο και την καλοψυχία τους να φροντίζουν τους ασθενείς μας και να είναι σε τέτοια εγρήγορση ώστε να θυσιάζουν τα πάντα για να κρατήσουν τις ανθρώπινες ζωές. Η προσευχή μας γι αυτούς θα είναι στήριγμα και ελπίδα τους. Σε αυτούς ο Χριστός, ιδιαίτερα φέτος, προσφέρει το Πάσχα και τη χαρά της Αναστάσεως και τους κάνει ως Ζωοδότης που είναι ζωηφόρους. Κατασπάζομαι και τα πρόσωπα που εργάζονται στα σώματα Ασφαλείας, στα καταστήματα διανομής τροφίμων, στους ανθρώπους που φροντίζουν για την καθαριότητα, τους ανθρώπους των Μ.Μ.Ε. που μας φέρνουν κοντά σας και κάθε άλλο πρόσωπο που θυσιάζεται ως εθελοντής αυτή τη περίοδο. Με το να μείνουμε στα σπίτια μας είναι το καλλίτερο δώρο που θα τους προσφέρουμε, όσο κι αν αυτές τις ημέρες είναι οδυνηρό.

Ας βγούμε από αυτή την τραγικότητα πιο υπεύθυνοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πιο ανθρώπινοι και δοτικοί δίνοντας χρόνο και χώρο στις οικογένειές μας, πιο ευαίσθητοι και πιο φιλάνθρωποι στους πάσχοντες και ασθενείς, πιο πολύ τιμητές του χρόνου που δεν γυρίζει πίσω, περισσότερο πιστοί για τα ιδανικά της πατρίδας μας και της πίστης μας, περισσότερο ελεήμονες και πιο χαρούμενοι, πιο φιλικοί και πιο συγχωρητικοί. Ας αρπάξουμε την ευκαιρία που μας δίνει ο Θεός για να εκτιμήσουμε όλα όσα είχαμε απλόχερα και δεν τα αξιολογούσαμε γιατί στη ζωή μας τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Στην ιερατική μου ζωή συνειδητά έκανα ό,τι μπορούσα, όπως μπορούσα, για να δώσω ανακούφιση στα προβλήματα που μου μεταφέρατε καθημερινά. Τώρα σας ζητώ προσωπικά μια χάρη, το βράδυ της Αναστάσεως, την ώρα που θα σημάνουν οι καμπάνες την Ανάσταση του Χριστού βγείτε στα μπαλκόνια σας ειρηνικά και όμορφα, ανάψτε τα φώτα των σπιτιών σας, τα κεριά σας, βάλτε λιβάνι στα θυμιατά σας και όταν θα ψάλλουμε από τους ναούς το Χριστός Ανέστη ψάλλετε και εσείς μαζί μας.

Εύχομαι υγεία, ζωή, δύναμηκαλή και ευλογημένη οικογενειακή κοινωνία και κατανόηση.

Καλή Ανάσταση!

Με πατρικές ευχές

Ο Κυδωνίας και Αποκορώνου

Δαμασκηνός

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.