Στο πλαίσιο εορτασμού των 83 ετών από την εποποιία του 1940, το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Πολιτιστικό Κέντρο επί της Αντωνίου Γιάνναρη. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο μακαριστός μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης (1872-1958), γύρω από τον οποίο διαμορφώθηκε το εορταστικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα ΟΧΙ του Κυδωνίας Αγαθαγγέλου στους Κατακτητές».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους της εορτής της Αγίας Σκέπης τους οποίους απέδωσε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως υπό τη διεύθυνση του π. Ιωάννου Μαστοράκη. Εν συνεχεία, η ροή του προγράμματος περιλάμβανε την εξελικτική παρουσίαση της πολυκύμαντης ζωής και δράσης του Κυδωνίας Αγαθαγγέλου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την κοίμησή του με την ανάγνωση κειμένων από τον εκπαιδευτικό – ιστορικό Νεκτάριο Νικολακάκη. Δομημένη σε τέσσερεις ενότητες, η ζωή του τιμώμενου ιεράρχη αντικατόπτριζε τον διαρκή πόθο και αγώνα των Κρητικών για τη λευτεριά: ο φλογερός επαναστάτης που πολέμησε τους Τούρκους το 1896-1897 πλάι στον εθνάρχη Βενιζέλο, ο αγωνιστής του 1941 που συνέλαβε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, ο ακούραστος ποιμενάρχης που πάσχιζε να απαλύνει τον πόνο των χειμαζόμενων παιδιών του, ο πολιτικός εκείνος που έσωσε την Κρήτη από τη φθορά ενός εμφύλιου σπαραγμού.
Κάθε ενότητα πλαισιωνόταν από τραγούδι που απέδιδε η Μεικτή Χορωδία της Μητροπόλεως, με συνοδεία ορχήστρας από ταλαντούχους μουσικούς, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής κα Έλλης Παπαλιονάκη – Παγωνίδου. Η εκδήλωση διανθίστηκε με πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από τη ζωή του Κυδωνίας Αγαθαγγέλου, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προβολή μιας αδημοσίευτης συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός προς τον Αντώνη Τζατζάνη για τη σωτήρια μεσολάβηση του μακαριστού μητροπολίτη προς τον Γερμανό Διοικητή Αντρέ λίγο πριν τη μεταφορά του ιδίου και πολλών άλλων παιδιών στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Νταχάου. Η ζωντανή αυτή μαρτυρία έδωσε το έναυσμα για την αποτύπωση και τη μεταφορά της αγωνίας του μικρού τότε Αλέξανδρου σε μικρό θεατρικό δρώμενο, σε σκηνοθεσία Νεκτάριου Νικολακάκη, που εκτυλίχθηκε σε δύο μέρη με εξαιρετικές ερμηνείες από τον Ανδρέα Δρακάκη (Μητροπολίτης), τον Αντώνη Τριανταφυλλάκη (Γερμανός Διοικητής), τη Νατάσσα Γιατράκη (Δήμαρχος) και τη Μαρία Παναγοπούλου να εκτελεί το ρόλο της αφηγήτριας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, στο τέλος του οποίου κλήθηκαν να δώσουν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ.κ. Ειρηναίος. Τους συμβολισμούς της ημέρας είχε μόλις δώσει με ένα μεστό λόγο ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος, π. Δημήτριος Δερμιτζάκης, όπου μαζί με τον π. Ιωάννη Κουκουράκη, τον Αντώνιο Τζατζάνη και άλλους συντελεστές, εξέπληξαν ευχάριστα τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων ήταν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του νομού Χανίων.