«Ὕμνος γιά τήν Σωτηρία …Ὕμνος γιά τήν Ἐθνική Ἐλευθερία » – Εορταστική Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Την 25η Μαρτίου ημέρα Σάββατο και ώρα 19.30 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Μητροπόλεώς μας για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επέτειο της Επανάστασης του 1821 κατά του Τούρκου κατακτητή στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

  

Το πρόγραμμα της γιορτής άνοιξε με το καλωσόρισμα από τον π. Ιωάννη Κουκουράκη και την παιδική χορωδία της Μητροπόλεώς μας υπό την Διεύθυνση της Χοράρχου κα Βασιλικής Αθανασιάδου-Πετράκη.

Ακολούθησε θεολογικός λόγος για τον Ύμνο της Σωτηρίας (Χαιρετισμοί της Θεοτόκου) και ευχαριστίες για τους συντελεστές της γιορτής από τον διάκονο π. Δημήτριο Δερμιτζάκη και η χορωδία της βυζαντινής σχολής της Μητροπόλεως μας, υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Στεφανάκη Άρχοντα Υμνωδoύ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, απέδωσε το Απολυτίκιο και το Κοντάκιο της εορτής του Ευαγγελισμού, η οποία πλαισίωνε την τρισδιάστατη αναπαράσταση της εικόνας του Ευαγγελισμού που παρουσίασαν η κα Παπασηφάκη Ευτυχία σε ρόλο Παναγίας και Χονδροζουμάκη Αλεξάνδρα σε ρόλο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

  

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η κα Καίτη Αλέξη, συντονίστρια της βραδιάς. Προλόγισε την απαγγελία του Ύμνου στην Ελευθερία που θα ακολουθούσε. Ευχαρίστησε τους συντελεστές και έδωσε προβληματισμό στα διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός σε θέματα Παιδείας, Θρησκείας και Ιστορίας.

 

  

Στη συνέχεια ακολούθησε η σκηνή της ορκωμοσίας των Αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Η σκηνή αυτή  ξεκίνησε με σόλο του κ. Στεφανάκη από στίχους των Χαιρετισμών της Θεοτόκου ενώ ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (Γιώργος Γυπάκης) βροντοφώναξε «Ελευθερία ή Θάνατος» και όλοι οι αγωνιστές με ενθουσιασμό, σφυρίγματα και χαρά επανέλαβαν τη φράση αυτή  (Μποτονάκης Χρήστος, Θεοχάρης Σεργεντάκης, Χειλαδάκης Κωνσταντίνος, Νίκος Ανδρεαδάκης και Σαγοράκης Ελευθέριος).

Στη συνέχεια, αποχωρούν οι αγωνιστές ενώ ο Ιερέας (Σαγοράκης Ελευθέριος) παίρνει από το χέρι τα παιδιά και πάνε στο κρυφό σχολειό (Πρασιανάκης Μανώλης Παγουδάκη Ιουλίτα, Καπαδουκάκης Φανούριος, Αλέξανδρος Χαιρετάκης, Τραϊφόρου Ελένη) μαζί με έναν αγωνιστή που θα τους φυλάει από τους Τούρκους (Νίκος Ανδρεαδάκης).

Αμέσως μετά παρουσιάστηκε μέσα από την συλλογή διηγημάτων «Τα Μεγάλα Χρόνια» του κ. Βλαχογιάννη Γιάννη η ιστορία με τίτλο «Έτσι Ήτανε». Το κείμενο ανέγνωσε η κ. Καίτη Αλέξη ενώ ο κ. Μιχάλης Λαγουδάκης υποδυόταν τον κεντρικό ρόλο της ιστορίας

                    . 

Στη συνέχεια ξεκινά η απαγγελία του Ύμνου της Ελευθερίας  με την εμφάνιση του Διονύσιου Σολωμού (Αχχιλέας Γεωργίου) και άλλων αγωνιστών που τον παραλαμβάνουν από τον ίδιο για να δοθεί παντού (Λαγουδάκης Μιχάλης, Ανδρεαδάκης Νικόλαος, Ξενάκης Μιχαήλ, Σκαράκης Δημήτριος, Δεληγιάννης Αλέξανδρος, Τζωρτζάκης Κωνσταντίνος, Σταματάκη Χαρίκλεια, Μυλωνά Ελένη, Γκούση Μαρία, Ανδρεαδάκη Κατερίνα,  Αρχοντάκης Γεώργιος,  Γκούντελος Κωνσταντίνος, Κατσιγαράκη Μυρσίνη και Πυροβολάκη Γεωργία).

  

Στην διάρκεια της απαγγελίας του Ύμνου της Ελευθερίας υπήρξαν μουσικά διαλλείματα από τους Σολίστ της Χορωδίας των ενηλίκων της κα. Έλλης Παπαλιωνάκη (Γκούντελος Κωνσταντίνος, Γκούση Μαρία, Πιτοπάκη Αικατερίνα και Χαρίκλεια Σταματάκη) και η σκηνή με τις Σουλιώτισσες (Ελληνιτάκη Ειρήνη, Αρχοντάκη Χρύσα, Φλεμεντάκη Ελένη, Πυτροπάκη Εμέλεια, Μποτονάκη Νεκταρία, Κάτια Κορώνα και ο Σύλλογος Ηπειρωτών: Καλαϊτζάκη Έλλη, Παρουτιάδου Γιάννα, Μανωλά Μαρίσια)    

       

    

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του κ. Αντιπεριφερειάρχη Νικολάου Καλογερή, τον χαιρετισμό του Επισκόπου μας Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού και την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου απ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

 

 

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε πρώτα απ’ όλους την συντονίστρια αυτής της προσπάθειας κ. Καίτη Αλέξη. 

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση παραδοσιακών στολών και έμψυχου δυναμικού τον κ. Γιάννη Αγιασμενάκη από τον Λαογραφικό Όμιλο Χανίων, τον κ Κώστα Μπούζουκα από το χορευτικό συγκρότημα  Ψηλορείτης, την κ. Κλαψινού Ευφημία από τον τουριστικό σύνδεσμο Κρήτης και τον κ. Αεράκη Μιχάλη διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Ηπειρωτών για την παραχώρηση έμψυχου δυναμικού.

Ευχαριστούμε τα καταστήματα Ζούρας για την παραχώρηση και μεταφορά ενός μέρους από το αποψινό σκηνικό. 

Ευχαριστούμε την κα. Σούλα Ζώτου για την άψογη συνεργασία, τον κ. Χρήστο Γαρμπιδάκη, τεχνικό του Πνευματικού Κέντρου για την τεχνική υποστήριξη της βραδιάς καθώς και τον κ Αντώνη Τζατζάνη για την δημιουργία ψηφιακών σκηνικών και της αφίσας και τον Δημήτριο Νικολακάκη για την εικονοληψία και την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης. Ευχαριστούμε πολύ και τους μαθητές της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής οι οποίο μας παραχώρησαν επίσης φωτογραφικό υλικό.

Ευχαριστούμε τον πατέρα Γεώργιο Τζατζάνη διάκονο και την εταιρία ICONIO για την παραχώρηση τεχνικού εξοπλισμού για την εικονοληψία και το μοντάζ του βίντεο της εκδήλωσης.  

Ευχαριστούμε το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Στέλλα Περάκη και κ. Ευστράτιο Χατζηδάκη Διευθυντή του Ράδιο Μαρτυρία.

Ευχαριστούμε την κα Έλλη Παπαλιονάκη υπεύθυνη της χορωδίας των ενηλίκων για τους σολίστ και την κα Βασιλική Αθανασιαδου-Πετρακη υπεύθυνη της παιδικής χορωδίας.

Ευχαριστούμε τον κύριο Κωνσταντίνο Στεφανάκη Μέγα Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού θρόνου υπεύθυνο της χορωδίας της βυζαντινής σχολής της Μητροπόλεώς μας.

Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Τομάση, για την συμμετοχή του στο ραδιοφωνικό σποτ της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε και όλους τους αφανείς ανθρώπους που εργάστηκαν στα παρασκήνια για την προετοιμασία των ηθοποιών στα αποψινά δρώμενα και του ηθοποιούς είναι άνθρωποι κυρίως από την ενορία του Αγίου Παντελεήμονα Αμπεριάς και όλως ιδιαιτέρως τον πατέρα Δημήτριο Καταπίδη με τον συνεφημέριο του π. Εμμανουήλ Κουδουμνάκη. 

Ευχαριστούμε τον πατέρα Στυλιανό Θεοδωρογλάκη Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού για την παραχώρηση Λάβαρου και τον πατέρα Εμμανουήλ Σκαλίδη για την παραχώρηση Ράσου και Εξώρασου.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε τους συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και τον κ. Απόστολο Βουλγαράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος π. Δαμασκηνός, ο πατήρ Βενέδικτος από το Άγιο Όρος και το ιερό κελί Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Σκήτης, Πατέρες από την Μητρόπολη μας, η Γερόντισσα από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Κορακιών, ο Εντιμολογιώτατος Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μιχάλης Καστανάκης, ο κ. Αντιδήμαρχος Φραγκάκης Γεώργιος και ο κ. Αντιπεριφεριάρχης Νικόλαος Καλογερής.

Πατήστε εδώ για εκτενές φωτογραφικό υλικό.

Πατήστε εδώ για το βίντεο της γιορτής

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.