Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021

Νέος χρόνος για όλους ξεκινά και ανατέλλει μια νέα προσπάθεια εργασιών με ελπίδα και οραματισμούς για ζωή και επιτυχίες.

Όλοι μας στρεφόμαστε προς την Εκκλησία και ζητούμε την ευλογία. Γιατί άραγε μια τέτοια κίνηση;

Πάντοτε υπήρχε αυτή η ευσέβεια των Ελλήνων να προσεύχονται και να ζητούν την προστασία και την σκέπη του Θεού στις πράξεις τους. “Από Θεού άρξασθαι” έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Είχαν ένα ένθεο πολιτισμό ο οποίος κρατεί έως το σήμερα όσο και αν αυτό δεν φαίνεται, όσο και αν αυτό θάβεται στην λήθη της αδιαφορίας, της οκνηρίας και της αναβολής των περισσοτέρων. Ο Έλληνας έστω και αυθόρμητα ή σε δυσκολία ή στο πέρασμα πλησίον μιας Εκκλησίας θα κάνει τον σταυρό του απευθυνόμενος προς τον Θεό και θα αγιάσει δι’ αυτού του τρόπου το σώμα του και την ζωή του, επηρεασμένος πλέον από τα χριστιανικά ήθη που προσφέρει η Ορθόδοξη παράδοση.

Δεν είναι όμως μόνο η ευσέβεια που διακρίνει τους Έλληνες η αιτία για την αναζήτηση της ευλογίας, αλλά μας το διδάσκει και το προτείνει η Εκκλησία μας προβάλλοντας το πρόσωπο του Ιδρυτή της τον Χριστό. Ο Χριστός πρώτος έδειξε το παράδειγμα και αναζητούσε τον Θεό και προσευχόταν καθώς πριν ξεκινήσει το μεγάλο του έργο Βαφτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό και πήγε στην έρημο για σαράντα μέρες ασκώντας τον εαυτό του στην νηστεία και την προσευχή, πάντοτε αναζητούσε στιγμές να βρεθεί μόνος για προσευχή και πριν την τέλεση ενός θαύματος σήκωνε τα μάτια του στον ουρανό και παρακαλούσε τον Θεό Πατέρα.

Συνεπώς, στην Εκκλησία μας διαμορφώθηκε, μεταξύ άλλων, η ακολουθία του Αγιασμού η οποία εξελίχθηκε με την πάροδο των αιώνων στην σημερινή της μορφή ανάλογα με τις ανάγκες και αναζητήσεις για ευλογία και αγιασμό των ανθρώπων.

Έτσι, για τα σχολεία μας έχουμε ειδική ευχή εντός της Ακολουθίας του Αγιασμού στην οποία αναζητάτε η σοφία, το φως της αληθείας, η καρποφορία, η αύξηση και η πρόοδος για τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους.

Είμαστε βέβαιοι για την παραπάνω πορεία του νέου σχολικού έτους, των μαθητών και τον διδασκάλων, έχοντας εφόδιο την Χάρη του Θεού διά της προσευχής, με τις όποιες δυσκολίες που μπορεί να συνοδεύουν την ευθύνη ενός σχολείου, γνωστές ή άγνωστες, προσωπικές ή δημόσιες.

Καλό και ευλογημένο νέο σχολικό έτος!

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.