“…ἵνα ὅταν σε ἴδωσι σταυρούμενον, τὸ μὲν πάθος νοήσωσιν ἑκούσιον…”

Αγαπητοί μας νέες και νέοι, γονείς, παιδιά και αναγνώστες της ιστοσελίδας μας,
 
Στην Εκκλησία μας πάντοτε υπάρχουν αφορμές για να βρεθούμε σε κοινωνία μεταξύ μας και με τον  Θεό. 
 
Οι Λειτουργοί λαμβάνουν ερεθίσματα από τα λειτουργικά και εόρτια δρώμενα της Εκκλησίας μας και μιλούν στους ανθρώπους για το έργο της σωτηρίας, ενώ παράλληλα εύχονται παρακλητικά για το έλεος και την  προκοπή όλων.
 
Ένα τέτοιο ύψιστο γεγονός είναι η Δεσποτική εορτή, των ημερών του Δεκαπενταυγούστου, της Μεταμορφώσεως του Χριστού ενώπιον των μαθητών Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη. 
 
Πολλά έχει να μας δώσει η εορτή αυτή. Αυτό που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι από το κοντάκιο της εορτής τον στίχο “ἵνα ὅταν σε ἴδωσι σταυρούμενον, τὸ μὲν πάθος νοήσωσιν ἑκούσιον”.  
 
Ο Χριστός Μεταμορφώθηκε για να μην χάσουν την πίστη τους οι μαθητές την περίοδο των παθών, του σταυρού και της ταφής του. Δίνει την βεβαιότητα για την περίοδο της αμφιβολίας, του πειρασμού και της πτώσης. Πράγματι οι μαθητές ενώπιον της οικτρής κατάστασης του Διδασκάλου τους επί του σταυρού και της εκπνοής Του διασκορπίζονται, χάνουν την πίστη τους και κρύβονται “διά τόν φόβο τῶν Ἰουδαίων” (Ιωάννης κ, 19)
 
Σήμερα αλήθεια δεν ταλαντευόμαστε ; Αυτή η ασθένεια που έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό δεν ρωτά την παρουσία του Θεού ; Πράγματι, σκορπιζόμαστε, χάνουμε την ενότητά μας, χάνουμε το “εκούσιο” της δυσκολίας, χάνουμε την πίστη μας στην επικείμενη ανάσταση. Ο Χριστός και η Εκκλησία του κρίνονται. Περνούν από το καμίνι της γνησιότητας, της ειλικρίνειας και της αλήθειας του λόγου. 
 
Αδελφοί μου ας μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας. Έχουμε πολλά σημεία για την αλήθεια του Χριστού. Ένα από αυτά και η Μεταμόρφωση Του στο όρος Θαβώρ. Ας μην ακούμε τις σειρήνες που αδυνατίζουν την πίστη και φέρνουν σε αμφιβολία. 
 
Ευχόμαστε φωτισμό, πίστη και υπομονή σε όποιες δυσκολίες είναι να έρθουν. 
 
Να είμαστε βέβαιοι πως η Ανάσταση έπεται του σταυρού.
 
Χρόνια πολλά ! Με καλό της Παναγίας μας ! 

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.