Χριστουγεννιάτικες εόρτιες ευχές από το Γραφείο Νεότητος – Έτος 2021

«Μαρία τι το δράμα τούτο;»

***

Αγαπητοί μας νέες και νέοι και παιδιά,

Ήλθε και φέτος η εορτή κατά την οποία μνημονεύουμε το ύψιστο γεγονός που έλαβε χώρα «ἐπι γῆς και ἐν ἀνθρώποις εὐδοκυῖα», η κατά σάρκα γέννηση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Μεσσία, του Ιησού Χριστού, του Εμμανουήλ.

Εμείς όλοι έχουμε χαρά και εορτάζουμε ενθυμούμενοι τα γεγονότα γύρω από την γέννηση του Χριστού και τα οποία καθόρισαν την μετέπειτα ιστορία του ανθρώπου, όμως ήταν τόσο εορταστικό το κλήμα για όσους έζησαν ιστορικά τα γεγονότα όσο εμείς το ζούμε σήμερα;

«Μαρία τι το δράμα τούτο;»

Ο Ιερός Υμνωδός περιγράφει από θέσεως του Ιωσήφ του μνηστήρα, δηλαδή του άνδρα της Παναγίας μας, «Τι είναι αυτό το κακό που βλέπω σε εσένα Μαρία; Είμαι γεμάτος απορία και έκπληξη! Ο νους μου απελπίζεται! Φύγε γρήγορα λαθραία από κοντά μου! Μαρία τι είναι αυτό το κακό που βλέπω σε εσένα; Αντί να μου προσφέρεις τιμή με κάνεις να ντρέπομαι! Αντί να μου προσφέρεις χαρά με κάνεις να έχω λύπη! Αντί να έχω τον έπαινο για την παρουσία σου στην ζωή μου θα έχω την κατάκριση την μομφή και την αποδοκιμασία! Δεν μπορώ να σηκώσω αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση απέναντι στους ανθρώπους. Από τους ιερείς στο ναό σε παρέλαβα άμεμπτη και τι είναι αυτά που διαπιστώνω;» Θλίβεται και καταθλίβεται ο Ιωσήφ. Το βρέφος στην κοιλιά της παρθένου Μαρίας του προκαλεί αγωνία ταραχή και θλίψη!

Ο Ιερός υμνωδός συνεχίζει από θέσεως των θεατών και προσθέτει περιγράφοντας «Ιωσήφ πες μας πως παρέλαβες από τα άγια των αγίων κόρη και την φέρεις έγκυο στην Βηθλεέμ;» Εντείνεται κατά κάποιο τρόπο το όνειδος και ο χλευασμός του Ιωσήφ. Η Παναγία μας από την άλλη δείχνει ανυπεράσπιστη. Δείχνει μόνη. Δείχνει σε παραστράτημα χωρίς επιστροφή και ασυγχώρητο. Προς στιγμή η μικρή Μαρία, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, δοκιμάζει πόνο και αγωνία.

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω. Τα χωρία της Καινή Διαθήκης που εξιστορούν την γέννηση του Χριστού περιγράφουν την παγερή αδιαφορία του περιβάλλοντος αφού η παρθένος Μαρία ετοιμόγεννη δεν είχε που να διανυκτερεύσει, περιγράφουν το ανυποψίαστο της κοινωνίας, την δίωξη, τον θάνατο, την φτώχεια.

Όμως, μήπως και όλη η ζωή του Χριστού δεν είχε ίντριγκες, αμφισβητήσεις, περίγελο, κατάκριση, δόλο, διωγμό, αιμόφυρτα μαρτύρια, τον σταυρικό θάνατο, την ταφή;  Ο Βασιλεύς των Ουρανών, η χαρά της γης, για να έρθει στον κόσμο αλλά και στο διάβα της ιστορικής του παρουσίας δοκιμάστηκε πολύ. Διώχθηκε. Κυνηγήθηκε. Κατακρίθηκε. Φονεύθηκε. Δοκίμασε όλα τα στάδια της αγωνίας, της θλίψης, του πόνου και του θανάτου. 

Εν τούτοις όλα αυτά δεν έπαυσαν την μεγάλη δωρεά της ενώσεως του ανθρώπου με τον Θεό, την μεγάλη δωρεά της ατελεύτητης κοινωνίας μαζί Του, της ανυψώσεως του ανθρωπίνου γένους στη δεξιά καθέδρα του Πατρός! Δεν έπαυσαν την χαρά του Θεού για τον άνθρωπο αλλά και την χαρά του ανθρώπου για τον Θεό!

Αγαπητοί μας, νέες και νέοι και παιδιά,

Όλοι μας φέρουμε και δοκιμάζουμε ένα όνειδος, μια πτώση, μια δυσκολία, μια αγωνία, τον θάνατο, κάτι που να προβληματίζει την ζωή μας. Και η πανδημία αποτελεί μέρος των παραπάνω δυσκολιών με όλες τις προεκτάσεις που αφορούν το θέμα. Όμως, η Εκκλησία μας, μας καλεί μέσα σε όλα αυτά να χαρούμε, να αναπαυθούμε, να γιορτάσουμε διότι ό,τι αρνητικό και να τρέχει γύρω μας, η παρουσία του Χριστού, δια της γεννήσεως Του, στην ζωή μας, είναι ένα αμετάκλητο και τετελεσμένο γεγονός και επομένως η σωτηρία μας απ’ όλα τα παραπάνω και όλως ιδιαιτέρως από τον θάνατο, δια της Αναστάσεως Του, βεβαίως, μετά από την προσωπική μας συγκατάθεση και θέληση στην συνύπαρξη μας μαζί Του δια της πίστεως.

Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις παραπάνω δυσκολίες χρειάζεται να ακολουθήσουμε αυτό που έκανε ο Ιωσήφ και το οποίο μας πληροφορεί ο Ιερός Υμνωδός ως απάντηση στους προσωπικούς του λογισμούς που αναφέραμε παραπάνω και στην απορία των θεατών «τί το δράμα τούτο;»

«Εγώ», λέει ο Ιωσήφ, «αφού ερεύνησα τους προφήτες και αφού από Άγγελο έλαβα πληροφορία και εντολή βεβαιώθηκα ότι η Μαρία θα γεννήσει τον Θεό ανερμήνευτα και τον οποίο οι επιστήμονες, ως βρέφος που είναι, θα έρθουν από την ανατολή να τον προσκυνήσουν φέρνοντας τίμια δώρα. Δόξα στον Θεό που σαρκώθηκε για εμάς».

Αντίστοιχα και εμείς θα πρέπει να μελετάμε τις Γραφές από τις οποίες θα πληροφορηθούμε τον περιβόητο και ελπιδοφόρο λόγο του Χριστού «…λελάληκα ὑμῖν ἵνα ἐν ἐμοὶ εἰρήνην ἔχητε. ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον»! (…μίλησα σε εσάς για να έχετε ειρήνη καθώς είστε μαζί μου, στον κόσμο θλίψη γεννάται, αλλά να έχετε θάρρος, εγώ νίκησα τον κόσμο…) (Ιωαν. ιστ, 33) καθώς και να προσευχόμαστε ζητώντας την απάντηση και λύση του προβλήματός μας έχοντας πίστη στον Θεό και αυτή αργά ή γρήγορα θα έρθει κατά το συμφέρον του αιτήματος.

Με αυτές τις σκέψεις αγαπητοί μας νέες και νέοι και παιδιά, σας προτρέπουμε στον ουσιαστικό εορτασμό των Χριστουγέννων και στην σε βάθος μελέτη της εορτής, ευχόμενοι να είναι ευλογημένο και χαρούμενο το φετινό εορταστικό δωδεκαήμερο παρόλες τις δυσκολίες, άγχη, προβληματισμούς και αγωνίες που μπορεί να διανύουμε αυτήν την περίοδο και γενικώς.

Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά!


Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.