Χριστουγεννιάτικες εόρτιες ευχές από το Γραφείο Νεότητος – Έτος 2020

Αγαπητοί μας νέοι και νέες,

Μας αξιώνει η Χάρις του Θεού για άλλη μία χρονιά αυτήν την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Εκκλησίας μας, των Χριστουγέννων και την υποδοχή του νέου έτους 2021. Δόξα τω Θεώ!

Το εορταστικό κλίμα λόγω της υγειονομικής κρίσης είναι φέτος ιδιαίτερο. Όλοι το συζητούν, όλοι το σχολιάζουν, όλοι το αντιμετωπίζουν. Το περιβάλλον γύρω μας δεν θυμίζει τόσο γιορτινό όπως άλλες χρονιές. Καλούμαστε όλοι να περιορίσουμε τον εαυτό μας και να πνίξουμε την ανάγκη μας να εορτάσουμε το μεγάλο γεγονός της ενσαρκώσεως του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Υιού και Λόγου καθώς και την δωρεά του νέου χρόνου “ἐν ψαλμοίς, δοξολογίες και ύμνοις, ἐν ἤχῳ σάλπιγγος, ἐν ψαλτηρίῳ καὶ κιθάρᾳ, ἐν τυμπάνῳ καὶ χορῷ, ἐν χορδαῖς καὶ ὀργάνῳ, ἐν κυμβάλοις εὐήχοις και ἐν κυμβάλοις ἀλαλαγμοῦ”, για να φυλαχτούμε από μία ασθένεια που κυκλοφορεί στη Χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Για να ανταποκριθούμε στο παραπάνω κάλεσμα χρειάζεται να ασκηθούμε σε αρετές που προτείνει γενικώς η Εκκλησία μας για την πνευματική μας πρόοδο. Είναι η κοπή του ιδίου θελήματος, η υπομονή, η υπακοή και η ταπείνωση. Κοπή του ιδίου θελήματος, διότι όλοι μας έχουμε τον ξεχωριστό τρόπο που εορτάζουμε αυτήν την περίοδο και θέλουμε για άλλη μια φορά να εφαρμόσουμε, αλλά χρειάζεται να περιοριστούμε σύμφωνα με τις υποδείξεις. Υπομονή, διότι χρειάζεται να υπομένουμε την όποια επακόλουθη δυσκολία αυτό συνεπάγεται. Υπακοή, διότι θα πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς και να αφήσουμε στην άκρη τις διάφορες προσωπικές μας απόψεις. Τέλος, ταπείνωση διότι χωρίς αυτήν τίποτα δεν θα μπορέσουμε να δεχθούμε έχοντας αγάπη προς πάσα κατεύθυνση.

Οι παραπάνω αρετές που προτείνονται να εξασκηθούν αυτή την περίοδο δεν μας αφήνουν ούτε αδιάφορους ούτε ως πρόβατα επί σφαγή. Αντίθετα, μας οδηγούν σε μια ασφαλή οδό υγείας και μακροζωίας. Προτείνονται να εφαρμοστούν πάνω σε αξιόπιστες διαγνώσεις επιστημονικές. Αυτό δεν αποτελεί ούτε οπισθοδρομία, ούτε σκοταδισμός, ούτε δουλεία, ούτε στέρηση της ελευθερίας, ούτε υπονόμευση της αλήθειας ή της προστασίας του ανθρώπου. Η γνώση και η επιστήμη αποτελούν ύψιστα αγαθά της εποχής μας για την πρόοδο και την ευημερία των λαών. Είναι αγαθά τα οποία η Εκκλησία μας ευλογεί να αυξηθούν και να φθάσουν στην τελειότητα και την τελική κατάκτηση κατά το παλαιοδιαθηκικό ρηθέν “πληρώσατε τὴν γῆν, καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς” (Γένεσις θ΄, 7)

Επίσης, οι παραπάνω αρετές, δεν προτείνονται για να απεμπολήσουμε παραδόσεις, ιδανικά και αξίες. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τονίζει μεταξύ άλλων στο φετινό του μήνυμα των Χριστουγέννων “…ἡ ἐκκλησιαστική ζωή, ἡ συμμετοχή τῶν πιστῶν εἰς τάς ἱεράς ἀκολουθίας, ἡ ποιμαντική μέριμνα καί ἡ καλή μαρτυρία ἐν τῷ κόσμῳ, ὑπέστησαν τάς συνεπείας τῶν ὑγειονομικῶν περιορισμῶν. Πάντα ταῦτα ὅμως δέν ἀφοροῦν εἰς τήν ἐσωτάτην σχέσιν τοῦ χριστωνύμου λαοῦ μέ τόν Χριστόν, εἰς τήν πίστιν εἰς τήν πρόνοιαν Αὐτοῦ καί τήν ἀφοσίωσιν εἰς τό «ἕν, οὗ ἐστι χρεία»…”. Επομένως, αν και η ποιμαντική μέριμνα και η καλή μαρτυρία κλήθηκαν να περιοριστούν και εμείς να απομακρυνθούμε από την Εκκλησία εξωτερικά, θα πρέπει να έχουμε κατα νού ότι δεν χάσαμε την εσωτερική σχέση μας με τον Χριστό, την πίστη μας καθώς και την αφοσίωση μας! Δεν απομακρινθήκαμε από την “αγαθήν μερίδα” (Λουκ. ι, 42) την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη! Αναμένουμε να παρέλθη ο δύσκολος αυτός καιρός υποδειγματικά προς πάσα κατεύθυνση έχοντας την ευλογία της Εκκλησίας μας σε αυτήν μας την απόσταση. Θα έλθει ο καιρός που θα ξεπεραστεί αυτή η υγειονομική κρίση και τότε θα επανέλθουμε με δοξολογία, λαμπρότητα και ευχαριστία προς τον Πανοικτίρμονα Θεό!

Έχουμε την ελπίδα ότι αυτή η υγειονομική κρίση είναι περαστική, διότι όπως σημειώνει ο Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός στο φετινό του μήνυμα των Χριστουγέννων “…Μέσα στή νέα πραγματικότητα (της επιστημονικής γνώσης) ἡ ἀρρώστια, ὁ θάνατος, οἱ κακουχίες, δὲν εἶναι τὸ ἴδιο ὅπως πρίν. Ὑπάρχει ἐλπίδα ἰάσεως καὶ θεραπείας. Κι ἂν ἐπιμένουν, ἡ νέα δυνατότητα κοινωνίας μὲ τὸ Θεὸ (από την ενσάρκωση και γέννηση του Θεού στον υλικό κόσμο) προσδίδει νέες διαστάσεις καὶ πηγὲς ὑπερβάσεως τοῦ πόνου καὶ ἀντλήσεως δυνάμεως. Ὁ ἄνθρωπος δὲν εἶναι πιὰ μόνος …”. Σε αυτό θα ήθελα να προσθέσω το Αποστολικό ρηθέν “…μὴ λυπῆσθε καθὼς καὶ οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα…” (Θεσσ. Δ, 13) και συνεχίζει το κοντάκιο της περιόδου αυτής για να συμπληρώσει “…δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός.”. Έχουμε Θεό που έγινε ίδιος με εμάς, έλαβε την ύλη μας, χωρίς την αμαρτία, για να γίνει η Ζωή και Ανάσταση μας! Μην λοιπον πτοούμαστε και μην χάνουμε τις δυνάμεις μας όσο πόνο και αν σηκώσουμε όση δυσκολία βαριά και αν έρθει.

Με αυτές τις σκέψεις, αγαπητοί μας νέοι και νέες, και επανερχόμενοι στις αρετές που χρειάζεται να εξασκήσουμε αυτήν την περίοδο, την κοπή του ιδίου θελήματος, την υπομονή, την υπακοή και την ταπείνωση, ευχόμαστε καλές γιορτές και ευλογημένο το νέο έτος 2021! Στους επιστρατευμένους Ιατρούς και Νοσηλευτές ευχόμαστε καλή δύναμη στο θεάρεστο και γεμάτο θυσία έργο τους! Τους ευγνωμονούμε για όσα πράτουν επ’ωφελεία της κοινωνίας μας αλλά και όλους όσοι εργάζονται για την προστασία των πολιτών! Στους δε νοσούντας και τους οικείους τους ευχόμαστε καλή ανάρρωση! Ενώ στους κοιμηθέντας καλή ανάπαυση μετά των Δικαίων και των Αγίων! Αμήν!

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.