Συνέντευξη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Mητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου στο katixitiko.gr

Συνέντευξη του Γραφείου Νεότητος Ιεράς Mητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου στο katixitiko.gr

π. Δημήτριος Δερμιτζάκης, διάκονος – π. Ιωάννης Κουκουράκης, πρεσβύτερος

*Πότε ξεκίνησε το Γραφείο Νεότητος;

Καταρχήν θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μας δίνετε να μιλήσουμε σε αυτό το δημόσιο επίπεδο για το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεώς μας, της Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερη η συγκυρία αυτή διότι το Γραφείο μας βρίσκεται στα πρώτα του βήματα αν και από ανέκαθεν η Μητρόπολη μας δια των ενοριών και των μοναστηριών μας ενδιαφέρετε και φροντίζει για την νεότητα του τόπου μας.

Αρκεί μόνο να πω πως ακόμα καλά-καλά δεν είναι εδραιωμένο στις καρδιές των ανθρώπων του τόπου μας ούτε είναι ευρέως γνωστό σε όλο τον κύκλο τον εκκλησιαστικό της Μητροπόλεώς μας.

Σιγά–σιγά όμως με αργά βήματα χωρίς επιβολές και με εξουσιαστικό τρόπο κάνουμε την εμφάνισή μας και την παρουσία μας με τις διάφορες εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει ως τώρα και που σχεδιάζουμε να κάνουμε και στο μέλλον καθώς και δια διάφορων αθόρυβων κινήσεων όπως είναι αυτή η μικρή συνέντευξη που μας παραχωρείτε και που μας φέρνει στο προσκήνιο αλλά και ενώπιον των ευθυνών μας περισσότερο.

Το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεώς μας ξεκίνησε να υπάρχει μετά από απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητροπόλεως μας το 2014 και αιτήματος της Ιεράς και Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης να αποσταλούν τα ονόματα των εκπροσώπων αυτού, ως απόρροια των σεμιναρίων που έλαβαν χώρα για τους υπευθύνους των Γραφέιων Νεότητος των επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου στην Κων/πολη από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο το 2014, στα οποία, αν δεν κάνω λάθος, συμμετείχε και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Εκεί συζητήθηκε η ανάγκη όλες οι Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου να ιδρύσουν γραφεία νεότητος ώστε να μπορούν να συζητούνται και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που μαστίζουν την σημερινή νεολαία καθώς και ποιος είναι ο τρόπος της ποιμαντικής που μπορεί να ασκηθεί για την προσέγγιση της νεότητος. Έτσι φτάσαμε να έχουμε και εμείς ένα τέτοιο γραφείο.

Απώτερος στόχος αυτών των γραφείων, από ότι έχω κατανοήσει μετά από προσωπική μελέτη των ανακοινωθέντων, είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα προσφέρει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των υπευθύνων επί της νεότητος, εντός του κλίματος του Οικουμενικού Θρόνου, για συνεργασία, ανταλλαγή σκέψεων, βιωμάτων και εμπειριών. Βεβαίως όμως και σε Πανορθόδοξο επίπεδο δια της συνεργασίας με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες για την καλλιέργεια της ενότητας σε πρακτικό επίπεδο. Εν συνεχεία δε και σε επίπεδο Διαχριστιανικό.

Όλα αυτά νομίζω είναι αναγκαία για να αισθανθεί ο κόσμος και κυρίως η νεότητα ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε και λαμβάνουμε όπως υπάρχει στον τόπο μας. Αλλά και κάτι άλλο. Ίσως πολλές φορές καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο αν μου επιτρέπεται να πω κάτι τέτοιο. Δίδεται η δυνατότητα της γνωριμίας με την Ορθοδοξία σε όλο της το μεγαλείο και όχι μόνο αλλά και με όλο τον χριστιανισμό και την ιστορία του ανά τους αιώνες.

*Πότε ξεκίνησαν οι δράσεις για την νεότητα; 

Οι δράσεις για την νεότητα έχουν την αρχή τους στην Μητρόπολή μας από πολύ παλιά θα λέγαμε, αν όχι από πάντοτε, τόσο παλιά. Αυτές υπάρχουν από τις ενορίες μας και από τα Μοναστήρια μας με τα κατηχητικά και τις συνάξεις. Κυρίως όμως είχαν την στήριξη τους, από τον Σεβασμιώτατο πρώην Κυδωνίας και Αποκορώνου και νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και συνεχίζουν να έχουν από τον άξιο διάδοχό και συνεχιστή του νύν Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό.

Εμείς ως Γραφείο Νεότητος ξεκινάμε να υπάρχουμε από το 2014 ενώ οι δράσεις του σημειώνονται από το 2015. Πρόσφατα δηλαδή. Άρα λοιπόν κληρονομούμε τις δράσεις που υπάρχουν από τις ενορίες μας τα μοναστήρια μας και σε επίπεδο Μητροπολιτικό από τον Ποιμενάρχη μας στο Πολιτιστικό μας Κέντρο και προσπαθούμε αυτές να ενώσουμε, να αγκαλιάσουμε και να ενισχύσουμε με τις διάφορες νέες ιδέες που μπορεί να διαθέτουμε.

*Ποιες δράσεις περιλαμβάνει και αγκαλιάζει το Γραφείο Νεότητος;

Οι δράσεις που προς το παρόν επιτελεί το Γραφείο Νεότητος και προσπαθεί να φέρει εις πέρας αφορούν αυτές που όπως είπαμε και πριν έχει κληρονομήσει.

Πιο συγκεκριμένα αφορά τις διάφορες κατά καιρούς επετειακές εκδηλώσεις του έτους όπως της 28ης Οκτωβρίου, των Χριστουγέννων, των Τριών Ιεραρχών, της 25ης Μαρτίου και του Αγίου Κοσμά τον Αύγουστο.

Διαθέτει δύο χορωδίες μικρών παιδιών και ενηλίκων καθώς και θεατρική και κινηματογραφική ομάδα οι οποίες κατά καιρούς ανεβάζουν διάφορες παραγωγές που αναρτώνται και στο διαδίκτυο.

Ακόμα στο πλαίσιο του προγράμματος του Ραδιοφωνικού μας σταθμού της Μητροπόλεως «Ράδιο Μαρτυρία»  συμπεριλαμβάνονται εκπομπές για μικρά παιδιά και νέους όπως  το «Γύρω-γύρω όλοι», «Ο Μεγάλος κόσμος των μικρών παιδιών», «Νεανικές ανησυχίες» κ.α. που μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Νεότητος www.gnimka.com.

Επίσης σιγά-σιγά αναπτύσσεται και η συνεργασία με τις ενορίες και τα κατηχητικά τους.

Υπάρχουν και οι κατασκηνώσεις «Άγιος Παύλος» της Μητροπόλεως μας, τις οποίες έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο το μοναστήρι της Χρυσοπηγής Ζωοδόχου Πηγής σε συνεργασία με την Μητρόπολη και με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας.

Έχουμε όνειρα για το μέλλον. Επιτρέψτε μου όμως να μην τα μοιραστώ για να μην διαψευσθώ. Έχει ο Θεός. Ελπίζουμε να κατακτήσουμε τις καρδιές των νέων του τόπου μας. Εμείς θα σπείρουμε τον σπόρο και θα βοηθήσουμε στην καλλιέργειά του. Από κει και πέρα το πώς αυτός θα ανοίξει για να μεγαλώσει και να βγάλει καρπούς είναι θέμα προσωπικό και του Θεού. Βλέπετε το δικό μας το έργο το ανθρώπινο είναι τελικώς ελάχιστο μπροστά στο όλο έργο που ασκεί η χάρις του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων.

*Ποιός ο στόχος του;

Στόχος του είναι να πλησιάσει τους νέους του τόπου μας. Να δείξει πως η Εκκλησία είναι δίπλα τους και τους στηρίζει να αντιμετωπίσουν την ζωή δίχως φόβο και ενοχή. Να δείξει πως η Ανάσταση που μας προσφέρει ο Χριστός είναι η μόνη λύση και όχι η τελευταία, όπως δυστυχώς πολλοί πιστεύουμε, στα προβλήματα μας και στις ανάγκες μας ως ανθρώπινες υπάρξεις.

Για να γίνω κατανοητός στο τελευταίο που ανέφερα θα Σας πω τον εξής στίχο που μας λέει ο Χριστός  «Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος». Με αυτόν τον λόγο του ο Χριστός μας διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο κάλυψης της ανθρώπινης επιθυμίας και ανάγκης. Ο άρτος, πρωτίστως να εξηγήσω, δεν συμβολίζει μόνο την τροφή αλλά όλα τα αγαθά του κόσμου όλου. Δεν μπορούν λοιπόν όλα αυτά μόνο να μας ζήσουν και να μας ευχαριστήσουν. Διότι μπορεί να είμαστε πλούσιοι όμως δυστυχισμένοι. Αντίθετα, μπορεί να είμαστε φτωχοί αλλά όμως ευτυχισμένοι. Έτσι, βλέπουμε σπίτια πλουσίων που τα έχουν όλα στη ζωή να έχουν δυστυχία. Γιατί;; Διότι τους λείπει το δεύτερο στοιχείο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει και είναι το κυριότερο. Το πνευματικό στοιχείο. Είναι η σχέση του με τον Θεό, τον συνάνθρωπο και σύνολη την κτίση.

Στόχος λοιπόν του Γραφείου Νεότητος είναι να προβάλλει Χριστό!

*Τρόποι επικοινωνίας με το Γραφείο Νεότητος;

Τρόποι επικοινωνίας με το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεώς μας είναι είτε τα σταθερά τηλέφωνα 28210-27805/27806, είτε τα e-mail [email protected] και [email protected], είτε η ιστοσελίδα μας www.gnimka.com και το Tumblr: gnimka.tumblr.com, είτε άλλα μέσα δικτύωσης όπως το Facebook: Γραφείο Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Twitter: @gnimka5

http://www.katixitiko.gr/2016/02/12/kydvnia-kai-apokorwnou/

Related Posts

2 Comments

  1. π. Παΐσιος Σουλτανικάς
    May 31, 2016
    • gnimka
      August 5, 2016

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.