Νέο ξεκίνημα και η Εκκλησία δηλώνει παρούσα!

Το σχολείο ξεκίνησε!

Νέα χρονιά! Νέο ξεκίνημα! Νέα ελπίδα! Νέα προσδοκία!

Το κουδούνι χτύπησε και η ζωντάνια του σχολείου επανήλθε. Όλοι μιλούν για μελέτη, για εργασία, για πύρωση της καρέκλας του γραφείου/θρανίου. Οι δάσκαλοι και καθηγητές έτοιμοι με φωρτισμένες τις μπαταρίες για δουλειά και αφοσίωση στις ανάγκες των μαθητών αλλά και οι νέοι έτοιμοι για το καθήκον που τους καλεί να μάθουν και να αυξηθούν στην αρετή και στο πνεύμα.

Η Εκκλησία σε ένα τέτοιο κλίμα και φόντο είναι κοντά στους ανθρώπους με την προσευχή και τις δεήσεις Της δια της ακολουθίας του αγιασμού! Εξάλλου όλοι Της το ζητούν! Όλοι νοιώθουν την ανάγκη της προσευχής και του αιτήματος που πηγάζει από την πίστη και την ελπίδα για την επιτυχία!

Πώς μπορεί άλλωστε να λείπει η Εκκλησία από ένα τέτοιο υψηλό συμβάν; Ξέρει να βρίσκεται σε κάθε ξεκίνημα και σε κάθε τελείωμα! Βεβαίως όμως και ενδιάμεσα, στο διάστημα της πορείας, αναπτερόνωντας το ηθικό και αναγεννώντας την ελπίδα από κάθε είδους πτώση και αστοχία δια της μετανοίας, της εξομολογήσεως και των μυστηρίων Της.

Οι κληρικοί όσο μπορούμε με προθυμία και χαρά απέναντι στους νέους προσπαθούμε να διακονήσουμε αυτό το έργο της Εκκλησίας.

Έχοντας λοιπόν αυτήν την επιθυμία θα θέλαμε να καταθέσουμε τα παρακάτω:

Το ιερό Αποστολικό ανάγνωσμα αυτής της ειδικής ακολουθίας του Αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ομιλεί για την άνωθεν και επίγεια σοφία. Τις συγκρίνει μεταξύ τους και προτρέπει όλους για την πρώτη, λέγοντας ότι η σοφία που συνοδεύεται με την αγνότητα την καθαρότητα και ειλικρίνεια, την επιείκεια και γεμάτη ευσπλαχνία είναι από άνωθεν, ενώ η σοφία που συνοδεύεται με την φιλονικία, την ζήλια, τον φθόνο, το ψέμα είναι επίγειος.

Η παραπάνω διάκριση της σοφίας μας προσφέρει ένα ήθος που καλούμαστε να ακολουθήσουμε ως συμβουλή στην ζωή μας. Και πράγματι ένας άνθρωπος πολυετής και με εμπειρία στην ζωή δεν μπορεί να μην επιβεβαιώσει το αληθές του παραπάνω λόγου. Όσο ψηλά και αν έχουμε τον πήχη της γνώσης και της σοφίας αν δεν έχουμε αγάπη για τον πλησίον δεν υπάρχει καμία ωφέλεια και θα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δαιμονική με ακαταστασία. Ενώ αν έχουμε πραγματική αγάπη προς τον πλησίον τότε η σοφία θα συνοδεύεται από μια ισορροπία ώστε να είναι αποδεκτή από τους πάντες. Χρειάζεται καλή διαγωγή για να προκόβει η σοφία.

Έχοντας αυτά κατά νου και με μεγάλη χαρά που αντανακλά τα γεμάτα ζωή πρόσωπα των νέων, στην διάρκεια αυτής της ακολουθίας του αγιασμού, για το νέο ξεκίνημα και την όλη ενέργεια για εργασία και διάθεση αφοσίωσης στο ύψιστο έργο της μάθησης, ευχόμαστε καλή και ευλογημένη νέα σχολική χρονιά με αγάπη, σεβασμό στον πλησίον, καθαρότητα, ειλικρίνεια και επιείκεια σε τυχόν λάθη, όπως ακριβώς μας προτάσσουν οι στίχοι της Καθολικής Επιστολής του Ιακώβου και καλή πρόοδο!

Δείτε εδώ και εδώ από τις περιοδείες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Δαμασκηνού και του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλου πατέρα Δαμασκηνού στα σχολεία των επαρχιών της Μητροπόλεως μας.

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.