«Ισλαμικές Αδελφότητες στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη» – Παρουσίαση βιβλίου του κ. Χρήστου Φραδέλλου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.Κ.ΦΡΑΔΕΛΛΟΣ

Την 16η του μηνός Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.30, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Μητροπόλεως μας έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου του θεολόγου κυρίου Χρήστου Φραδέλλου με τίτλο «Ισλαμικές Αδελφότητες στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη».

fr11

Η εκδήλωση ξεκίνησε λαμβάνοντας το λόγο ο διευθυντής του Γραφείου Νεότητος διάκονος π. Δημήτριος Δερμιτζάκης, ο οποίος μας εισήγαγε στο πνεύμα του βιβλίου και παράλληλα μας έκανε κατανοητό τον λόγο για τον οποίο, το Γραφείο Νεότητος αγκαλιάζει τη συγκεκριμένη παρουσίαση. Στη συνέχεια μας παρουσίασε το βιογραφικό της συντονίστριας της εκδήλωσης κυρίας Σταυρούλας Σακελλαρίου, εκπαιδευτικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

8

Αμέσως μετά, έλαβε το λόγο η συντονίστρια της βραδιάς, η οποία αναφέρθηκε με πολύ γλαφυρό τρόπο, τόσο στον συγγραφέα του βιβλίου όσο και στο ίδιο το βιβλίο. Στη συνέχεια, έδωσε το λόγο στον πρώτο ομιλητή κ. Φαίδωνα Παπαδόπουλο, καθηγητή Θεολογίας – Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος μίλησε για τις Ισλαμικές Αδελφότητες στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη και για το πώς αυτές επηρέασαν τη ζωή της νήσου Κρήτης. Αναφέρθηκε στον ίδιο το συγγραφέα και τον ζήλο τον οποίο είχε κατά τη διάρκεια της έρευνας του, τόσο πάνω στο θέμα αυτό, όσο και για τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

fr1

fr3

Τον λόγο αμέσως μετά έλαβε ο ιστορικός ερευνητής κ. Μανώλης Μανούσακας, ο οποίος μέσα από την σημαντικότατη συλλογή αρχειακού και λαογραφικού υλικού που διαθέτει, μας παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την δράση των Ισλαμικών Αδελφοτήτων στην Κρήτη.

7

fr4

fr6

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης και συγγραφέας 21 βιβλίων που πραγματεύονται θέματα για την ζωή του ανθρώπου, π. Φιλόθεος Φάρος. Μας μίλησε για το Ισλάμ, κάνοντας αναφορές στο χθες και στο σήμερα, ενώ παράλληλα μίλησε για τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο του ISIS στην Ευρώπη.

fr10

5

IMG_0259 (2)

Τέλος, μίλησε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Χρήστος Φραδέλλος, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση των Ισλαμικών Αδελφοτήτων που έδρασαν στην Κρήτη, παρουσιάζοντας και μια σειρά από βίντεο που δείχνουν κάποιες θρησκευτικές τελετές μύησης νέων μελών στις αδελφότητες αυτές. Παράλληλα, έκανε λόγο και για το ρόλο που διαδραμάτισαν τα ορθόδοξα μοναστήρια στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη και το πώς αυτά επιβίωσαν, ενώ αντίστοιχα εξαφανίστηκαν οι ισλαμικές αδελφότητες.

IMG_0262 (2)

Η εκδήλωση έκλεισε με τον λόγο του Σεβασμιοτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ Δαμασκηνού, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον συγγραφέα και την σημαντικότητα του βιβλίου επισημαίνοντας την συγκυρία της επισκέψεως του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος στη Λέσβο με σκοπό τον σεβασμό της διαφορετικότητας του άλλου και της αξίας της ανθρώπινης ζωής, ανεξάρτητα από την θρησκευτική ταυτότητα.

Την εκδήλωση την πλαισίωσαν οι εκδόσεις CaptainBook.gr και το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, καθώς και πλήθος κόσμου που έσπευσαν να την παρακολουθήσουν.

IMG_0261 (2)

Ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό από την βιβλιοπαρουσίαση.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αντώνη Τζατζάνη για την επιμέλεια του μοντάζ της βιντεοσκόπησης της εκδήλωσης.

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.