“Εάλω η Πόλις! Ανάστα η Πόλις!”: Εκδήλωση των μαθητών της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης

0

“Εάλω η Πόλις! Ανάστα η Πόλις!” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης – αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη που έλαβε χώρα την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Γραφείου Νεότητος και παρουσιάστηκε από την Πατριαρχική και Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος, ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας κ.κ Δαμασκηνός, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής Θεοξένη και πλήθος κόσμου.

Το αφιέρωμα επιμερίστηκε σε τέσσερις ενότητες με χρονολογική κατά κάποιο τρόπο σειρά, ξεκινώντας με το κτίσιμο της Πόλεως, τονίζοντας το υλικό και πνευματικό της κάλος. Έπειτα έγινε αναφορά στο ναό της του Θεού Σοφίας, μιλώντας για το συγκλονιστικό γεγονός της αλώσεως, εστιάζοντας στην ηρωική μορφή του τελευταίου υπερασπιστή αυτοκράτορα.

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με το άσβηστο αν και ανομολόγητο όνειρο της φυλής μας “Πάλι με χρόνους, με καιρούς” με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα επαναφέρουμε στη μνήμη μας σπουδαία ιστορικά γεγονότα, όχι ως στείρες πληροφορίες, αλλά ως βιώματα άμεσα που θα μας αφυπνίσουν.

IMG_0337

IMG_0338

IMG_0339

IMG_0341

IMG_0342

IMG_0343

IMG_0335

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος κ. Μαρία Παραδά, καθώς και η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Αθηνά Μανιουδάκη. Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα, καθώς και μια σειρά από αφηγήματα που αφορούσαν την Άλωση της Πόλης και τα οποία απέδωσαν οι μαθητές της Πατριαρχικής και Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Η Χορωδία της ΠΕΣΚ υπό την διεύθυνση του Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανάκη, απέδωσε ένα ριζίτικο της Κρήτης καθώς και το κοντάκιο “Τη Υπερμάχω”.

IMG_0348

IMG_0303

IMG_0353

IMG_0324

IMG_0351

2

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με το θεατρικό δρώμενο “Η πολιορκία και άλωση της Πόλης”, βασισμένο σε ιστορικές πηγές, του οποίου διασκευή και σκηνοθεσία επιμελήθηκε η κ. Μαρία Παραδά. Επίσης, παρουσιάστηκαν χοροί της Κρήτης (χανιώτικος συρτός και μαλεβιζιώτης) τους οποίους χόρεψαν μαθητές της Πατριαρχικής και Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Την τεχνική επιμέλεια των ψηφιακών σκηνικών είχε ο Αντώνιος Τζατζάνης.

IMG_0333

IMG_0355

IMG_0357

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος τόνισε την ιστορική μνήμη που πρέπει να διαθέτει καθένας από μας και ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στο άρτιο αποτέλεσμα της εορτής.

3

Τέλος, το λόγο έλαβε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ο οποίος μίλησε με συγκινητικά λόγια για τα χρόνια που έζησε κοντά στην Κωνσταντινούπολη και την φοίτησή του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ συνεχάρη και όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

4

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.