Ένεκεν τιμής και μνήμης – Η Επετειακή Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου

Την 27η του μηνός Οκτωβρίου 2018, ημέρα Σάββατο και ώρα 19.30, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εορτή για την εθνική επέτειο του “ΟΧΙ” στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας επί της Αντωνίου Γιάνναρη 2.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της Μητροπόλεως, για ακόμα μια φορά όπως και κάθε χρόνο, παρουσίασαν και ανέδειξαν την ιδιαίτερη σημασία της εθνικής επετείου του “ΟΧΙ”, δίδοντας βαρύτητα αυτή την χρονιά, στα γεγονότα της εποχής του ’40 στον νομό Χανίων, ορμώμενοι από τα μνημεία στο Μάλεμε (έναρξη της Μάχης της Κρήτης), στην Κάνδανο, στα Κεραμειά, στη Σούδα, στον Στύλο, στον Αλικιανό, στον Γαλατά, στην Παλαιόχωρα και στα Σφακιά (όπου δόθηκε το τέλος της Μάχης της Κρήτης).

Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και του Πολιτιστικού Κέντρου, η ομάδα “Δράσεις με αφορμή ένα παραμύθι”, ενώ ιδιαίτερη συναισθηματική αξία είχαν τα ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ και μια συνέντευξη του κ. Σταμάτη Αποστολάκη, Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, τα οποία προβλήθηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Τον συντονισμό της γιορτής είχε η κυρία Φωτεινή Δερμεντζοπούλου αναφερόμενη μεταξύ άλλων:

” … Σε μια εποχή που υπάρχει έκπτωση αξιών, ηθών, πίστης και ιδανικών, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της προγονικής αγωνιστικότητας, τιμώντας τους ήρωες προγόνους μας. Το ίδιο λάβαρο που σήκωσαν αμέτρητες φορές κι εκείνοι  κατά το παρελθόν, πολεμώντας υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη. Το μέγιστο αυτό ιδανικό που λέγεται Πατρίδα. Ένα ιδανικό για το οποίο έδωσαν και την τελευταία ρανίδα από το αίμα τους, που στερήθηκαν όλα τα αγαθά, όπως οικογένεια, υγεία, τροφή, στέγη. Το ίδιο ιδανικό για το οποίο πολέμησαν και αντιστάθηκαν σθεναρά οι Κρήτες συντοπίτες μας…

Πόλεις βομβαρδίζονται. Εικόνες φρίκης επικρατούν: σκόνες, καμένα σώματα αλεξιπτωτιστών διάσπαρτα. Η απώλεια και ο θάνατος κυριαρχούν. Όμως οι   τόποι μας φέρουν τη λεβεντιά των προγόνων πολεμιστών που έπεσαν ηρωικά και με αυτοθυσία στη μάχη αλλά και των αμάχων που έφυγαν άδικα, εκπληρώνοντας τη λυσσαλέα μανία για αφανισμό που επέδειξαν οι Γερμανοί … “

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της βραδιάς, ιδιαιτέρως δε τους γονείς των μικρών παιδιών για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στην τοπική μας Εκκλησία και φέρνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου.

 

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές της βραδιάς. Ιδιαιτέρως:

Την συντονίστρια της βραδιάς κα Φωτεινή Δερμετζοπούλου.

Τον κ. Αντώνιο Τζατζάνη για την οργάνωση και παροχή του οπτικοακουστικού υλικού.

Την κα Δήμητρα Μπουρδάκη, τους συνεργάτες της και τους μαθητές της.

Τις χορωδίες μικρών και μεγάλων παιδιών αλλά και των ενηλίκων με τους δασκάλους τους.

Την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής.

Την διεύθυνση του αρχείου της ΕΡΤ για το οπτικοακουστικό υλικό που μας παραχώρησε.

και

Τον κ. Σταμάτη Αποστολάκη, Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, για την παραχώρηση της συνέντευξης.

 

Related Posts

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.